Uncategorized

Nagy jură că nu minte

Primarul Nagy Andras ne-a remis un drept la replică, în care nu doar că nu răspunde la cele sesizate de ZIARUL, dar ne servește niște gogoși, cu titlu de adevăruri Nagy Andras: Referitor la “manipulările de miliarde”, de care sunt acuzat și care ar fi afectat bugetul local vă aduc la cunoștință următoarele:

4 noul spital municipal ar urma să coste în jur de 180 milioane euro, fiind o investiție mult mai mare decât valoarea estimată în articolul dumneavoastră și anume de 15 milioane euro (este prima informație falsă pe care o furnizați cititorilor). Nu știu cine nu ar face tot posibilul pentru a prinde o astfel de investiție.

4 zona in care urmează să fie edificat spitalul este dotată cu următoarele utilități: linia de curent electric trece exact pe terenul donat Primăriei de către familia Holland; conductele de apă și gaz se află la o distanță de aproximativ 350 m de limita parcelei ce a făcut obiectul donației; singura problemă cu care ne confruntăm la acest amplasament al viitorului spital este cea a introducerii canalizării, lucrare estimată la circa 3 miliarde lei vechi și în nici un caz 500 milioane lei, așa cum se menționează în articolul dumneavoastră. Precizez că acest amplasament al viitorului spital a fost cel mai avantajos din punct de vedere al utilităților dintre toate cele ofertate.

Și acum un calcul simplu, ingineresc (fiindcă asta îmi este pregătirea de bază) propus pentru a putea fi înțeles și de către o fostă chelneriță, actualmente reporter de investigații: dacă ar trebui să efectuăm toate lucrările pentru introducerea utilităților în zona de construcție a viitorului spital, acestea ne-ar costa peste 40 miliarde lei, iar dacă ar fi să achiziționăm inclusiv cele 4 ha de teren necesare edificării construcției, numai cu 12 euro/mp – după cum susțineți că s-ar tranzacționa la ora actuală aceste terenuri în zonă – ne-ar fi costat încă în jur de 20 miliarde lei.

Toate aceste posibile cheltuieli însumate înseamnă în realitate, la momentul dat, o economie la bugetul local al municipiului Reghin, de 60 miliarde lei, economie realizată de “tandemul Nagy-Pui” și de care ar fi trebuit să vă dați seama în cazul în care ați fi făcut o analiză de calcul simplă și corectă și nu una după bunul dvs plac sau al detractorilor mei ascunși în anonimat și folosiți de dvs pentru a lansa acuze false și mârșave la adresa mea.

Răspuns ZIARUL: Din păcate, domnule Nagy, nu am furnizat nici o informație falsă despre costurile noului spital, în condițiile în care 15 milioane de euro este cifra vehiculată de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, confirmată chiar ei de către consilierul său Victor Mora, care ne-a declarat că “50-60 milioane de euro sunt cheltuielile estimate pentru un spital regional, în timp ce un spital de municipiu va costa în jur de 15-20 milioane de euro”. Așa că nu înțelegem cine a furnizat informațiile false, noi, care am susținut că va costa în jur de 15 milioane de euro sau dvs. care ați avansat o cifră fabuloasă de 180 de milioane de euro?

Domnule Nagy, nu știm de unde ați ajuns dvs. la un calcul de 3 miliarde pentru introducerea canalizării, în condițiile în care jumătate de kilometru de rețea de canalizare costă 500 de milioane de lei, după cum spun specialiștii de la RAGCL. Poate, dvs., ați identificat 6 km de rețea, măsurând Reghinul de la ieșirea spre Toplița până la ieșirea spre Breaza.

Cum nu ne-ați pus la dispoziție celelalte oferte, ne permitem să susținem că varianta fostul teren al pompierilor era mai avantajoasă.

De unde ați ajuns dvs. la fabuloasa sumă de 40 de miliarde de lei pentru introducerea tuturor utilităților, dați-ne voie să vă mărturisim că ne depășește. Nu ne-am lămurit ce ați calculat exact și nu pentru că nu ne-am pricepe la calcule, chiar dacă nu suntem ingineri.

Îi reamintim primarului Nagy că, la momentul donației, terenul era situat în extravilan – cumpărat cu 5 milioane de lei ha de către familia Holland de la familia Șanta Beniamin și Ana (suntem curioși care a fost miza și a acestei tranzacții, dacă donatorii au acceptat să cedeze 4 ha de teren, pe care ar fi luat acum bani frumoși) și în acele condiții nu avea nicidecum valoarea de 12 euro/mp. Dacă are dubii legate de prețul vehiculat din noi, cu 3 RON își poate achiziționa un număr din Flash și un cotidian local, pentru a afla că terenul “situate lângă Noul Spital sau Noul centru comercial” se învârte între 12-15 euro. Negociabil, scuzată fie-ne omisiunea.

Oricât am calculate, nouă nu ne-au ieșit la socoteală cele 60 de miliarde de lei vechi, așa zis economisite.

Nagy Andras: În ce privește subiectul investiției celor de la BILLA mi-e foarte greu să înțeleg declarația dvs, în ce privește existența unor suspiciuni legate de această problemă; considerați cumva că municipiul Reghin nu merita o astfel de investiție care să atragă noi venituri de la bugetul local, care să asigure noi locuri de muncă sau o deservire a populației într-un adevărat stil european? Mă deranjează inclusiv informația dvs că aș fi autorul unei anume declarații citate în articol, declarație care de fapt nu-mi aparține, eu neavând nici o întâlnire cu reporterul dvs, neexistând nici un interviu cu acesta. Mai mult, reporterul dvs afirmă că în ceea ce privește această investiție, citez s-a încălcat legea de dragul a 45 de milioane redevență anual”. Precizați vă rog ce lege s-a încălcat? Sursa dvs de (dez)informații ar trebui să știe că dacă se referă la Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, aceasta a fost abrogată de mult.

Singurul adevăr conținut de articolul găzduit în ziarul pe care îl conduceți este cel ce arată că “în viitor afacerile nu se opresc aici!” Corect! Nici nu mi-am propus să le las să se oprească. Intenționez și pe viitor să atrag la Reghin cât mai mulți investitori, astfel ca afacerile” să crească și să înflorească” vorba cântecului….

Atât Nagy cât și Pui fac și vor face în continuare tot posibilul să se întâmple acest lucru, iar la finele mandatului, vor răspunde în fața celor care le-au acordat votul de încredere și nu în fața unor răuvoitori, experți în cârcoteli.

Răspunsul ZIARULUI: Nu cred că a contestat cineva faptul că Reghinul merită investiții de genul Billa. Noi am contestat doar modul cum a fost concesionat terenul, nimic mai mult. Cât despre declarația dvs., aceasta a fost făcută de dvs. la ședința Consiliului Local, a fost publicată în ZIARUL de Mureș, într-un număr anterior (nr. 226/14 octombrie 2006), așa că nu înțelegem ce v-a deranjat?

Nu comentăm modul dvs. de adresare când vă referiți la sursele noastre de informare, bănuim însă că sunteți conștient că fără acestea demersurile noastre ar fi mai dificile ținând cont de opacitatea manifestată de unii reprezentanți ai administrațiilor publice locale. Și chiar a Primăriei dvs. (Încă așteptăm răspunsul la sesizarea noastră legată de licitațiile derulate de Primăria Reghin, remis dvs. în 18 octombrie… Cam câte zile peste termenul legal au trecut? Vreo 22 de zile?).

Într-adevăr Legea nr. 219/1998 a fost abrogată, dar nu de mult, așa cum ați sugerat dvs., ci începând din 30 iunie acest an când a intrat în vigoare OUG nr. 34, emisă în 19 aprilie a.c. Și nici această nu am văzut să permită concesionarea directă… Sperăm ca nu toate afacerile pe care cu mândrie afirmați că le veți continua să vă ducă la Parchet sau la DNA cum s-a întâmplat până acum. Chiar dacă până acum vă puteți lăuda doar cu NUP-uri. Am fi tare curioși ce s-ar întâmpla dacă aceste dosare s-ar redeschide și ar fi verificate de persoane beton în legislația din domeniu, puțin mai aparte față de ceea ce se învață la Drept.

Din păcate, votul de încredere v-a fost acordat și de cei care ni s-au adresat, încrezători că după dezastruoasa conducere a Reghinului de către defunctul Marian Traian, dvs. veți reuși într-adevăr să faceți mai mult. Toată lumea pare-se însă că a uitat că dvs. ați fost secundul lui Marian Traian, așa cum, probabil, se va putea justifica și Sorin Pui peste doi ani…

Nagy Andras: Referitor la nota intitulată “De dragul lui Aszalos” și găzduită de aceeași pagină a ziarului pe care îl conduceți -vă recomand atât dvs cât și “credibilei” dvs surse, să vă interesați exact despre modul de atribuire a terenurilor la Reghin. De când am devenit președinte al Comisiei locale de fond funciar, absolut orice documentație (cerere) este analizată în plenul comisiei, hotărârea în cauză se ia cu votul majorității membriloe și nu sub presiune sau ca răspuns la o comandă unică așa cum se întâmpla anterior venirii mele la cârma municipiului.

“Sursa”dvs de false”subiecte-șoc” știe foarte bine- dar omite să vă furnizeze informația în mod corect- că anterior eliberării unui titlu de proprietate se întocmește fișa de punere în posesie a beneficiarului semnată atât de membrii comisiei cât și de titularul dreptului de proprietate. Comisia locală este indreptățită să facă doar propuneri de atribuire de terenuri, iar Comisia județeană de fond funciar validează sau invalidează aceste propuneri, fiind singura abilitată să elibereze orice titlu de proprietate, după ce în prealabil acestea sunr verificate și vizate de către Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Precizarea este pentru corecta dvs informare prezentă și viitoare.

Răspunsul ZIARULUI: Într-adevăr ca procedură am greșit, dar ați uitat să ne precizați dacă ați făcut sau nu trafic pentru cunoștința lui Aszalos și dacă titlul a fost sau nu blocat la Comisia Județeană, prefectul fiind sfătuit să nu valideze actul. De altfel, pentru a înțelege cam cum se aplică legile fondului funciar vă punem la dispoziție o scrisoare a cititorilor. Suntem curioși dacă veți îndrăzni să infirmați la fel de vehement, dar fără susținere în acte, așa cum se remite un drept la replică profesionist.

Cu salutări aproape cordiale,

Ing. Nagy Andras, Primarul Municipiului Reghin

P.S. În cazul unui refuz de publicare a textului remis în proximul număr al ziarului de săptămâna viitoare voi face public conținutul acestui text prin alte mijloace mass-media.

Pentru conformitate Ligia VORO

Ultima parte a dreptului la replică parcă l-am mai citit în buletinele electorale așa că, dați-ne voie să nu îl publicăm. Într-adevăr, Reghinul începe să aibă o altă față, dar, în contrapondere, cu îndatorarea pe două mandate de acum încolo a bugetului local. Am fi considerat realizările dvs. spectaculoase, și nu firești cum le considerăm în prezent, ținând cont de atribuțiile pe care le aveți, dacă ați fi reușit atragerea unor surse extrabugetare care să nu fi afectat bugetul local și să nu fi afectat viitoarele investiții pe care vreun viitor primar va dori să le angajeze. Pentru că nu ne veți convinge că drumurile vor rezista mai mult de doi ani, cam tot atât cât sunt în garanție. Dar poate în 2008 s-ar putea să nu vă mai intereseze Primăria.

De asemenea, ne-am permis să nu publicăm o parte care ne jignește extrem de mult și care este o afirmație care trebuie dovedită de către primar în instanță.

Remarcăm că distinsul primar nu pomenește nimic de terenul de la Lemn Metal, poate mai bine pentru că nu a reușit să ne convingă nici asupra celorlalte puncte ridicate de către noi.

Cât despre amenințarea că nu ne veți mai răspunde, perntru că aveți alte priorități, ne pare rău să vă dezamăgim, dar legea vă obligă să ne răspundeți la orice cerere de interes public. Sau preferați să ne întâlnim în fiecare a 31 – a zi în instanță?

Ne pare rău că îl pomeniți atât de des pe viceprimarul Sorin Pui și vorbiți și în numele său, pe care însă nu îl regăsim ca semnatar al dreptului la replică, cu toate că l-au supărat și pe acesta anumite afirmații.

La cele sesizate de către cititorii noștri, așteptăm răspuns la următoarele:

1. Contestați, domnule primar Nagy, că Emilia Cadar s-a împroprietărit cu cele 50 de ari de teren?

2. Ca președinte al Comisiei locale, i-ați semnat fișa de punere în posesie colegei dvs. Cadar Emilia?

3. În ce relații sunteți cu Mihai Cadar, în prezent urmărit penal pentru un cumul de infracțiuni – uz de fals etc. – toate legate de terenuri în special în cartierul de vile dinspre Breaza ?

4. În condițiile în care în balanța de terenuri Reghinul are 420 de ha lipsă, de unde apar terenuri cu care sunt împroprietărite persoane în 2006?

5. Sunteți dispus la o verificare amplă a actelor pe care le-ați semnat în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar?

P.S. nostru: Dacă am fi polițiști/procurori am putea considera P.S. dvs. drept o amenințare. În al doilea rând, conform codului deontologic, un drept la replică poate fi publicat în termen de 14 zile de la primirea lui. În al treilea rând, pleonastic vorbind, ne-am conformat să publicăm textul remis “în proximul număr al ziarului de săptămâna viitoare” și nu de teama că îl veți publica în alte “mijloace mass media” (n.red. mijloace de informare în masă).

Foarte bine ești informată pe primele “afaceri dubioase” cu imobiliare din Reghin. Mai puțin cu ultimul. Terenul în cauză este în suprafață de 2000 mp, are valoare de 22 eur/mp. Și este situat lângă stația de benzină LukOil de pe str. Pandurilor la ieșire din Reghin spre Toplița și, mai précis, la 60 m de gardul stației cu deschidere de 30 m, la varianta care vine din cart. Unirii. Se confirmă o veritabilă caracatiță imobiliară în Reghin, preluată din mers de actualul primar de Reghin de la răposatul fost.

Comisioane

De altfel, cumpărători de bună credință și care varsă purcoi de euro …în mâinile intermediarului, nu-i așa? Trebuie să împartă corect. Și anume: preț cât de mic proprietarului tabular(6-10 eur/mp) că doar nu el a rezolvat “problema”, tuturor “lucrătorilor” din sistem expert topograf, “manevranți de țidule” și hârtii; vezi Cadar Emilia, Rașcu și o d-nă Veronica de la OCPI – omul de legătură a lui Cazan Mihai și, nu în ultimul rând, Cazan M. în calitate de “specialist” în tainele pământului reghinean. Special am lăsat la urmă “cămășile albe”. Un primar elegant și drept – Nagy Andras – Reghin, și un consilier considerat deja viitorul primar de Reghin – dl. Aszalos Gabriel. Cel din urmă este cel care îi solicită, îl presează, îi recomandă d-lui primar să dribleze autoritățile locale, executivul reghinean, Instituția Prefectului și chiar LEGEA. Care este pentru a fi ciopârțită. Intrebare. Oare din comisioane ajung și la partid, în cazul nostru UDMR, sau numai așa zice că trebuie dl consilier UDMR Aszalos G.? Oare, dl. Mark Endre, un om deosebit de onest și președintele organizației Reghin, știe de afaceriștii ăștia doi și ce mișmașuri fac? O informație de ultimă oră. Vineri, 20 octombrie a.c., cu ocazia tăierii panglicii de la noul sediu PNL Reghin, unde au fost prezenți dl. ministru Nicolăescu și dl Prefect Dobre, acesta din urmă, fiind foarte corect informat și la zi cu afacerile imobiliare ilegale ale primarului de Reghin, i-a bătut obrazul acestuia și i-a pus întrebări pertinente de adevărat justițiabil. Întrebarea finală. Există voință politică, administrativeă, legală ca instituțiile statului și să ia măsurile adecvate pentru a tăia capetele acestei caracatițe imobiliare din Reghin, preluată de la mandat la mandat de primar?

Caracatița

Persoanele de bază sunt: Cazan Mihai – fost lucrător în cadrul Primăriei în Comisia de aplicare a fondului funciar, care la plecare, 01 august 2004, e drept cam forțată, a luat cu el acasă toate hârtiile de lucru ale comisiei, toate fișele de punere în posesie, precum și titlurile de proprietate care erau în lucru. Și în prezent “transmite”din “bunker-ul” lui informații prețioase unde se mai află teren liber, bineînțeles contra-cost, rezolvă “problemele” de fond funciar ale Reghinului prin complici, funcționari ai Primăriei Reghin care i-au urmat. În speță, Cadar Emilia – șeful Serviciului Comisiei de aplicare a fondului funciar. Această controversată persoană merită mai multă atenție. De ce? După ce a venit din Primăria comunei Solovăstru, unde i-a amețit și încurcat pe proprietarii de terenuri de acolo, încât și azi vorbesc bieții oameni singuri prin fața instanțelor judecătorești mureșene, a început activitatea la Primăria Reghin prin acordarea a suprafeței de 5000 mp ei înșiși, în calitate de specialist în cadrul Primăriei Reghin. De altfel cu asta o are la mână domnul primar. Dar o să revenim la acest aspect. Alt complice a d-lui Cazan Mihai rămas în Primăria Reghin este dl. ing. Pop Aurel – șef Serviciul Urbanism. La el se află schițele de urbanism, ștampilă de confirmare a planurilor de amplasament, precum și lobby-ul care îl face la dl. viceprimar sau primar în funcție de interese, comision sau persoana care solicită traficul de influență și ce culoare politică are. Oricum joacă la două capete. Și acum mecanismul de “lucru”. Dar mai înainte un amănunt juridic important. Toți membrii Comisiei de aplicare a Legilor Fondului Funciar, în frunte cu șeful ei – dl. primar Nagy Andras, au semnat individual – sub sancțiunea falsului în declarație – că, pe raza municipiului Reghin, Comisia nu mai are nici un mp de teren, dimpotrivă 420 de ha minus. Aceste declarații se află la Instituția Prefectului Mureș și la Comisia Județeană de aplicare… Buun! Nagy Andras o cheamă pe d-na Cadar Emilia – subalterna prinsă cu “fofârlica”, doar 5000 mp intravilan în Reghin e cam 80-100.000 euro. Și îi spune: vezi găsește câteva parcele de teren intravilan. “Să trăiți, șefu’, se face”! Se ia legătura de aceasta cu “creierul”, dl. Cazan Mihai, doar la el se află harta reală de lucru a Comisiei. I se mai spune de acesta care va fi topograful, omul de legătură cu O.C.P.I – Mureș, precum și persoana care trebuie contactată la județ – d-na Rașcu și numai ea. Cadar Emilia raportează șefului locații de amplasament posibile, suprafețe, oameni de legătură etc. Primarul îi dă o listă. Spre exemplu, în luna martie anul curent, cu 13 persoane care solicitau ori acordarea de teren ori schimbarea de amplasament al acestora și deci modificarea titlurilor de proprietate. Toți au un numitor comun. Terenul pe care îl solicită sau să-l schimbe îl aveau în proprietate sau în revendicare într-un loc periferic și fără valoare, iar solicitarea făcută comisiei este numai în zone de interes financiar mare. Ex. str. Pandurilor intersecția cu B-dul Unirii – obiectiv final – reprezentanța Renault care se află în construcție(pret-35-40 eur/mp). În 24 ore, Comisia Locală propune Comisiei Județene, anexând Fișele noi de punere în posesie și noi vecini, acordarea și/sau modificarea titlurilor de proprietate. D-na Rașcu își face datoria, topograful ales lucrează rapid, OCPI validează rapid și gata. Suprafețe mari de terenuri din loc secetos, mlăștinos, la periferie etc. se spală cu “activ” într-unul intravilan, de interes pentru investitori strategici.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close