PoliticSocial

Consens pentru promovarea pozitivului în audiovizual

AReprezentanţi ai televiziunilor, radiourilor şi operatorilor de cablu din judeţele Mureş, Harghita şi Bistriţa Năsăud au participat joi, 1 octombrie, în Sala VIP a Cinematografului „Arta” din Târgu-Mureş, la o şedinţă informală organizată de Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

 Sprijin din partea senatorului Marius Paşcan

Obiectivul principal al întâlnirii a fost identificarea problemelor cu care se confruntă radiodifuzorii, găsirea de soluţii şi transmiterea acestora către plenul CNA sau către Parlament. În acest sens, invitatul special al şedinţei informale a fost senatorul Marius Paşcan, vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din cadrul Senatului României, care a făcut o radiografie a fenomenului mass media din România şi a anunţat o serie de proiecte legislative iniţiate cu scopul de a îmbunătăţi activitatea din domeniul audiovizualului. „Ceea ce vreau să vă spun la modul concret este că trei proiecte de iniţiative legislative au fost modificate privind modificarea Legii audiovizualului raportându-ne la existenţa actualului Parlament. Nu au trecut pentru că nu au întrunit sufragiile nici ale politicienilor, dar nici ale celora cărora le erau destinate. Au fost opoziţii din ambele părţi. Oricum, legislaţia este permisivă şi noi putem contribui la îmbunătăţirea sa, condiţia este ca şi dumneavoastră să ne sprijiniţi şi să ne oferiţi elementele necesare pentru a corecta ceea ce este de corectat”, a afirmat Marius Paşcan.

B Cotă obligatorie de ştiri pozitive?

În opinia vicepreşedintelui Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din cadrul Senatului României se impune introducerea unei reglementări prin care să se impună un anumit procent de ştiri pozitive, care să contrabalanseze avalanşa de ştiri negative, violente. „Este o chestiune controversată şi discutabilă şi la nivelul teoreticienilor dacă este cazul ca normativ să impunem procentual informaţii pozitive sau nu, adică să intervenim coercitiv în ceea ce se întâmplă în spaţiul audiovizualului. Eu cred că într-un fel sau altul trebuie să procedăm la o astfel de corectură, câtă vreme informaţiile negative triumfă, abundă, adeseori ele compun exclusiv anumite buletine de ştiri la anumite ore, la care se uită şi foarte mulţi copii, unde discutăm de un discernământ absolut sensibil, delicat. Şi atunci, într-un fel sau altul va trebuie să corectăm câtă vreme se va stabiliza o piaţă mediatică la nivel audiovizual, stabilă, şi care să conducă la un echilibru la difuzarea informaţiilor, adică să existe şi informaţii pozitive, nu numai sordide, cele de la periferia societăţii, de la periferia civică, în care vedem tot tâlhării, omoruri şi infracţionalitate ridicată la rang naţional. Ceea ce nu este firesc”, a punctat Marius Paşcan.

 Interes pentru cultură şi pensiile jurnaliştilor

De asemenea, participanţii la şedinţa informativă au fost puşi la curent în legătură cu alte iniţiative susţinute de Marius Paşcan, respectiv finanţarea prin concursuri de proiecte a unor emisiuni culturale care nu aduc profit operatorilor TV şi includerea profesiei de jurnalist în categoria creatorilor, astfel încât jurnaliştii să aibă anumite beneficii la ieşirea în pensie. „Trebuie să ne gândim în ce fel ajutăm zona de cultură şi aici am colaborat foarte bine cu CNA şi cu Valentin Jucan, pentru o iniţiativă legislativă de a găsi o formulă şi a strânge un fond destinat exclusiv emisiunilor cu caracter cultural, pe un concurs de proiecte, cu o comisie care să filtreze şi din ea să facă parte reprezentanţi ai jurnaliştilor, ai breslei – varianta sindicală, ai marilor trusturi mediatice, încât să avem şi emisiuni de cultură care sunt nerentabile. Şi e explicabil de ce. Nu am reuşit până acum proiectul, este iniţiat în Parlamentul României, sunt co-iniţiator, am lucrat cu alţi colegi şi este în proporţie de 80-90% elaborat de Valentin Jucan”, a menţionat senatorul liberal. „Pe masa noastră, a Comisiei de Cultură şi Media din Senat este acum un proiect iniţiat de mai mulţi colegi parlamentari privind includerea breslei jurnaliştilor în categoria creatorilor. Uniunea Scriitorilor, cei din zona artei, artiştii plastici, se bucură de un adaos de 50% la pensie, odată ce ating vârsta pensionării, pentru că sunt încadraţi în categoria creatorilor şi este o lege în acest sens. Este un proiect în lucru şi eu cred că şi actul jurnalistic este un act creativ prin excelenţă”, a completat Marius Paşcan.

 CComunicarea cu CNA, vitală

Iniţiatorul şedinţei informale, Valentin Jucan, a explicat că a iniţiat întâlnirea cu scopul de a intra în contact direct cu ofurile profesioniştilor din domeniul audiovizualului, astfel încât problemele acestora să poată fi soluţionate. „Este foarte important, atât pentru CNA, cât şi pentru responsabilii care sunt deasupra noastră, adică pentru legiuitori, pentru Parlamentul României, să înţeleagă şi să fie alături de dumneavoastră astfel încât problemele pe care le întâmpinaţi în audiovizual în ceea ce priveşte modul de licenţiere, drepturile de autor, de fapt toate problemele cu care vă confruntaţi să ajungă acolo unde ele trebuie rezolvate. Dincolo de această problemă a finanţării indirecte şi directe a presei, modul de relaţionare cu membrii Consiliului, dorinţele pe care le aveţi faţă de reformarea CNA, toate aceste lucruri trebuie spuse, deoarece din rapoarte de monitorizare şi fel de fel de mici incidente tehnice pe care le avem, cumva ne dăm seama despre ce este vorba. Dar nu cred că aşa trebuie să lucrăm. Cred că este nevoie de o foarte bună comunicare cu dumneavoastră, astfel încât interesul public să fie corect reprezentat”, a punctat Valentin Jucan.

 Dialog constructiv

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată dialogului dintre participanţi, primul înscris la cuvânt fiind Ovidiu Ilisan, reprezentant al postului de televiziune DaReghin TV, care a propus acordarea de facilităţi organelor media care au în grila de programe emisiuni de promovare a valorilor şi a excelenţei şi oferirea de exemple pozitive în comunitate. „Dacă promovezi excelenţele din comunitate, promovezi pozitivul, promovezi cultură, sport, în nişte parametri valorici în care tineretul să se regăsească şi să aibă modele, poţi exista”, a afirmat Ovidiu Ilisan. „Aici poate interveni legiuitorul, să găsească o modalitate de înlesnire în momentul în care un om de afaceri investeşte în acest context într-o televiziune media locală, în audiovizual, să existe anumite facilităţi. Exact cum există pe Legea sportului. Doar în acest context televiziunile locale îşi pot duce menirea la bun sfârşit. Doar dacă vindem între ghilimele pozitivul din comunitate vom continua să existăm”, a completat omul de televiziune de la DaReghin TV.

Postul de televiziune Gliga TV a fost reprezentat de Alexandra Cotoi, care a militat pentru implementarea unor reguli pruin care minorii să fie protejaţi de urmărirea unor emisiuni „de divertisment” sau de ştiri care promovează în mod excesiv violenţa. „De ce nu se poate implementa un proiect de către CNA de a se interzice categoric prezentarea de cazuri sociale sau violenţele de la ştirile de la ora 17 să fie difuzate după ora 22? Pentru că sunt mulţi copii care în acest interval orar vizionează asemenea programe şi atunci cum putem noi să îi învăţăm că cea ce văd la televizor nu e bine?”, s-a întrebat, retoric, Alexandra Gliga.

Răspunsul la întrebarea jurnalistei de la Gliga TV a fost oferit de reprezentantul CNA. „Chiar ieri (miercuri, 30 septembrie, n.r.), a fost depus la Cancelaria CNA un proiect pentru modificarea Deciziei 220, adică a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual în următorul sens: nu pot fi difuzate în intervalul orar 6-12 noaptea producţii care prezintă violenţă fizică, psihică sau de limbaj în mod repetat. Acest articol este şi acum în vigoare şi prevede orele 23”, a menţionat Valentin Jucan.

 Asociaţiile profesionale, soluţie pentru supravieţuire?

În cadrul aceleiaşi întâlniri, jurnalista Cora Muntean a subliniat importanţa introducerii unui sistem de măsurare a audienţei din domeniul audiovizualului local, sistem inexistent în prezent, Cristian Georgescu, directorul TVR Târgu-Mureş şi-a exprimat nemulţumirea vis a vis de opoziţia unor operatori de cablu de a difuza anumite programe TV, iar senatorul Marius Paşcan i-a îndemnat pe cei prezenţi să se constituie într-o asociaţie profesională, astfel încât vocea televiziunilor şi a radiourilor locale să fie mult mai ascultată şi implicit respectată de agenţiile care gestionează bugetele de comunicare ale clienţilor de publicitate.

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close