EditorialSocial

Ne mişcăm şi noi mai cu talent?

Foto edirtorialÎn sfârşit o ştire adevărată a căzut ca din senin, ca o săritură „bombă” într-un bazin liniştit. Una care, ca orice bombă care se respectă, a produs imense valuri concentrice. Iar eu am „jubilat”. În sfârşit judeţul Mureş este fruntaş. Lider de top, cum ar veni. Şi încă la un indicator extrem de interesant, anume numărul beneficiarilor de venit minim garantat. Bănăţenii pot să-şi plângă de-acum în batistă de ciudă. Nu mai e “Banatu’ fruncea”.

Din „păcate” a fost o bombă falsă, lansată de cineva şi înghiţită şi răspândită pe nemestecate de răspândacii de serviciu. Eu nu m-am putut abţine şi am verificat. Şi aşa am pierdut locul I cu coroniţă. Asta pentru că am găsit buletinul statistic în domeniul muncii şi protecţiei sociale pentru primul trimestru al anului în curs publicat de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, care a stat la baza ştirii care a năpădit netul. Deci NU avem cel mai mare număr de asistaţi sociali. Nu suntem fruntaşi. Mândria mea de înflăcărat patriot local e în ruine.

La modul serios însă, situaţia merită o analiză profundă. Atât din partea factorilor de decizie de la nivel local, cât şi naţional. Asta pentru că suntem totuşi în topuri, la concurenţă cu judeţe ca Dolj, Vaslui sau Buzău. În judeţul Mureş sunt 8.190 de beneficiari de venit minim garantat, faţă de 4.001 în Cluj, 3.077 în Sălaj şi 2.807 în Bistriţa-Năsăud. Situaţia este asemănătoare şi la indicatorul beneficiarilor de alocaţii pentru susţinerea familiei, judeţul Mureş având în plată 8.380 de cazuri, faţă de 3.312 Clujul, 3.102 Sălajul şi 4.508 Bistriţa-Năsăud. Nu-mi mai plac statisticile.

Noroc că există şi Direcţia Judeţeană de Statistică. De-acolo curge lapte şi miere. Industria judeţului Mureş se pare că duduie, reiese din statisticile locale. De acolo am aflat că indicele producţiei industriale a crescut, faţă de luna mai a anului precedent, cu 15,5 procente. Efectivul salariaţilor la sfârşitul lunii mai 2015 a fost de 127.691 persoane, cu 1.938 mai mare decât la sfârşitul lunii mai 2014. În aceeaşi perioadă, a crescut şi câştigul salarial nominal mediu brut cu 312 lei, ajungând la 2.245 lei. La fel şi cel net, care a crescut cu 219 lei. Indicele câştigului salarial real, calculate ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a crescut cu 14,3% în luna mai 2015.

Deci de data asta nu suntem fruntaşi. Până şi mamele minore ne-au învrednicit doar cu un loc 4 naţional. Ne clasăm pe locul 4 pe ţară atât în ce priveşte numărul de minore sub vârsta de 15 ani (34), depistate gravide, cât şi la grupa de vârstă 15-19 ani, în care ne-au reprezentat 499 de tinere, conform unei alte statistici recente, publicate de către Ministerul Sănătăţii. Dar să nu pierdem speranţa. Raportul publicat de Ministerul Sănătăţii se referă la date centralizate în 2014. În plus, acesta a luat în calcul doar cazurile depistate în sistemul de stat, nu şi cele de la clinicile private.

Avem deci şanse ca la următoarele statistici să fim fruntaşi la ambele capitole. Dar doar dacă ne mişcăm şi noi mai cu talent.

 

P.S. Acest articol este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Cifrele însă sunt reale.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close