Sport

Lider în Liga I, ASA revine în UEFA

Partida pe care ASA Târgu-Mureș a susținut-o aseară cu francezii de la AS Saint Etienne în turul 3 preliminar al UEFA Europa League, la revenirea orașului după 38 de ani în cupele europene s-a încheiat la o oră la care săptămânalul Ziarul de Mureș se afla deja la tipar. Indiferent de rezultat, antrenorul Vasile Miriuță a anunțat din start că echipa sa nu se va prezenta pentru această confruntare „ca mielul la tăiere” și a promis că le vor face zile grele francezilor. După doar două zile de pauză, ASA va susține duminică de la ora 21.00 (al șaselea joc consecutiv al sezonului pe care îl dispută de la aceeași oră) partida de pe teren propriu cu CS U Craiova din etapa a 4-a a Ligii I. Acest meci are și el însemnătatea lui, mureșenii fiind liderii campionatului după primele trei runde. Este și acesta un joc cu o încărcătură aparte. Chiar dacă ambele echipe sunt practic noi, primele confruntări cu echipa din Bănie ale mureșenilor au readus în memoria suporterilor mai vârstnici o anumită nostalgie a anilor în care fosta „Universitatea” și tot fosta „Armata” se luptau pentru locuri fruntașe și reprezentau România în Europa.

Rivalitate păstrată, dar cu blazoane noi

După 18 ani de absență, Târgu-Mureșul revenea pe prima scenă, cu FCM, în timp ce la Craiova echipa recunoscută drept continuatoarea „Campioanei unei mari” iubiri se afla în picaj. Înființată în urmă cu doi ani, CS Universitatea apărea direct în Liga II, lucru pe care numeroși microbiști l-au reclamat. Întâlnea ASA, care revenea de la denumirea de FCM, în lupta pentru promovare. Au reușit acest lucru împreună, după patru întâlniri în primul sezon în care s-a disputat play off pentru promovare. ASA a încheiat pe locul secund, cu avantaj în întâlnirile directe. A obţinut în extremis o remiză pe teren propriu, 1-1 în tur, s-au impus cu 2-1 la Craiova în retur, în primul joc din play off, la Târgu-Mureş ASA s-a impus clar, scor 4-1, iar în retur, mureşenii, aproape promovați, au cedat cu 2-0.

Ajunse în Liga I, cele două și-au împărțit din nou victoriile. ASA, cu antrenorul Adrian Falub pe bancă, cel care reușise a doua promovare, se afla pe locul 6 după 8 etape. Tocmai jocul din tur de la Craiova, cedat cu 0-1 a dus la înlocuirea sa cu Cristian Pustai. Acesta a mai făcut un pas înainte și echipa a ajuns în lupta pentru podium, apoi pentru titlu, dar cu Liviu Ciobotariu pe bancă din retur. Mureșenii reușeau premieră după premieră. Au reușit să învingă prima dată din noua istorie a clubului formațiile Dinamo, FC Brașov, au întrerupt seria foarte bună a revelației returului, CSMS Iași, a craiovenilor, pe care i-au învins cu 2-1, dar și a singurei echipe care era neînvinsă în deplasare la acea dată, Petrolul Ploiești. ASA a încheiat detașat în fruntea clasamentului partidelor disputate pe teren propriu, dar a reușit în schimb și contraperformața de a pierde singurul meci „acasă” în ultima etapă, cu Oțelul Galați, deja retrogradată și astfel a încheiat „doar” pe locul secund, iar oltenii, fără drept de participare în cupele europene, pe 5.

 UEFA aduce și bani în vistierie

Chiar cu programul infernal, o participare în cupele europene aduce nu doar prestigiu clubului și orașului, ci și bani în conturile clubului. Bineînțeles, și în funcție de rezultate, fiecare punct în grupe fiind răsplătit cu 120 000 de euro, o victorie valorând triplul sumei. Deși eliminată în turul 3 preliminar de către polonezii de la Legia Varşovia, FC Botoşani va primi pentru cele două tururi pe care le-a jucat suma de 410.000 de euro.

Ținând cont și de cerințele UEFA cu privire la numărul jucătorilor pregătiți în propria pepinieră, cu jucători care au activat la echipele de juniori incluși, ASA și-a definitivat lotul de 25 de jucători pentru dubla cu Saint Etienne. Iată și jucătorii pe care se va baza antrenorul Vasile Miriuță: Stăncioiu, Viciu, Fejer (portari);
Velayos, Balic, Gonzalez, Bejan, Golanski, Török (fundași);
Mureșan, Ndoye, Hanca, Romario, Louis Pedro, Brandan, Gorobsov, Jazvic, Candrea, Bruno Martins (mijlocași); Axente, Manolov, Jurado, Ramiro Costa, R. Stoica, Păcurar (atacanți)

IMG_3097

Participantele în Europa League se pot alege cu următoarele sume:

– Turul III (unde se află deja ASA): 220.000 de euro

– Play-off: 230.000 de euro (Pentru echipa învinsă. Echipa care câştigă meciul din play-off nu încasează acest bonus, deoarece va fi premiată pentru calificarea în grupele Europa League)

– Bonus pentru calificarea în grupe: 2,4 milioane de euro

– Victoria în grupe (3 puncte): 360.000 de euro

– Egalul în grupe (1 punct): 120.000 de euro

– Câştigătoarea grupei: 500.000 de euro

– Locul 2 în grupă: 250.000 de euro

– 16-imi: 500.000 de euro

– Optimi: 750.000 de euro

– Sferturi: 1 milion de euro

– Semifinale: 1,5 milioane de euro

– Câştigătoare finalei: 6,5 milioane de euro

– Echipa învinsă în finală: 3,5 milioane de euro

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close