Religie Cultura

Masca vraciului vindecător, în premieră la Sighişoara Medievală

2-Foto 1- mesterFestivalul Sighişoara Medievală mai are, în acest an, o noutate. Este vorba de masca vraciului vindecător, de aproximativ cinci metri înălţime şi trei metri lăţime, care va fi confecţionată pe parcursul festivalului de către meşterul popular Vasile Ciocârlan. Masca va fi gata duminică, în ultima zi a festivalului medieval.

Masca va fi una dintre surprizele ediţiei din acest an a festivalului, iar vizitatorii vor putea să urmărească procesul de confecţionare al acesteia chiar la standul meşterului Ciocârlan. Masca va fi confecţionată din blană naturală de oaie. 30 de piei vor fi puse la bătaie pentru masca vraciului vindecător.

2-Foto 2 stand„Vom lucra la ceva care va fi o surpriză, o mască de aproximativ cinci metri înălţime şi trei lăţime. O să-i punem şi coarne, ochi şi nas şi ar trebui să fie înfricoşătoare, potrivit legendelor lui Ţepeş. Ne gândim, însă, că trebuie să le placă atât copiilor, cât şi adulţilor, adică să vină cu plăcere. Vom discuta cu Liviu Pancu şi sperăm că această mască să rămână amintire până anul viitor, până când ne vom gândi la altceva. Masca este confecţionată numai din blană naturală de oaie, iar nasul, gura şi ochii se vor face din alte materiale. Vor fi folosite în jur de 30 de piei, pentru că vrem să iasă ceva bun. Totul este cusut manual. Nu ne plângem de muncă, ci ne gândim cum va ieşi la final şi cât de plăcut va fi”, a precizat meşterul Vasile Ciocârlan.

Meşterul a transmis că a venit tocmai din Moldova la Sighişoara Medievală pentru a face un lucru deosebit şi pentru a-i încânta pe vizitatori cu creaţiile sale inedite. „Am venit tocmai din Moldova la Festivalul Sighişoara Medievală tocmai pentru a face ceva deosebit. Anul trecut, la festivalul de la Târgu Neamţ, m-am întâlnit cu Liviu Pancu şi m-a întrebat dacă doresc să fac parte din echipa dumnealui şi am acceptat cu plăcere. Ulterior, mi-a spus că doreşte să mă invite la Sighişoara să fac o mască uriaşă”, a precizat meşterul din Neamţ.

2-Foto 3 obiecte populareCe găsesc vizitatorii la standul meşterului

Pe lângă măşti, la standul meşterului popular pot fi admirate şi achiziţionate o mulţime de alte obiecte, de la linguri, opinci şi cămăşi tradiţionale. „În afară de măşti populare, confecţionez absolut tot ce face un meşter popular. Sculptez linguri, fac opinci, cămăşi naţionale, bundiţe din piele şi tot ceea ce fac e din pasiune. Dumnezeu m-a binecuvântat şi mi-a dat o casă bătrânească din anul 1800, pe care nu am modificat-o absolut deloc. Este un loc pe care eu îl consider rai. Meleagurile din Neamţ sunt de poveste. Eu lucrez în piele de 15 ani de zile. Eu fac parte din Asociaţia Meşterilor Populari de pe zona Moldovei. Centrul este la Palatul Culturii din Iaşi. La aceste târguri, noi participăm doar cu lucrările noastre, deci nu le cumpărăm de la alţii, iar apoi să ne dăm mari meşteri”, a transmis Vasile Ciocârlan.

 Obiectele tradiţionale, la mare căutare

Meşterul Vasile Ciocârlan a explicat că obiectele tradiţionale pe care le realizează el şi alţi meşteri populari din ţară au început să fie tot mai căutate de către oamenii interesaţi să aibă acasă lucruri de calitate.

„Aceste obiecte tradiţionale sunt căutate, pentru că oamenii din ţara noastră au început să cumpere tot mai puţin de la chinezi, spre norocul nostru, al meşterilor. Astfel, încep să caute mai mult aceste obiecte, mai ales la sărbătorile de iarnă. La fel se întâmplă şi în cazul costumelor populare”, a mai spus meşterul popular.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close